РИО ФЪРДИНАНД
 

 

 

05. РИО ФЪРДИНАНД

Въоръжен с елегантност, такт и невероятно разбиране на играта Рио Фърдинанд е неоспоримо един от най-добрите защитници в световния футбол.

Звездата на Рио изгрява на сцената на Висшата лига лига като играч на Уест Хем под ръководството на Хари Реднап, преди да бъде взет от Лийдс за 18 милиона паунда през Ноември 2000г.

Световната купа през 2002 дава на Рио възможността да се превърне от млад талант в успял защитник и успехите му в Япония карат Сър Алекс Фъргюсън да се раздели с невероятната сума от 30 милиона паунда.

Макар че отначало е омаломощен от нараняване и загуба на форма, Рио се изправя на крака към края на първия си сезон, докато Юнайтед се възражда за да победи Арсенал и да вземат своята 15-та титла.

През Септември 2003 нещастието удря. Един рутинен тест за наркотици се оказва положителен и въпреки обжалването Фърдинанд е отстранен за 8 месеца от футбола през януари 2004.

След връщането си в игра Рио постоянно е поддържа позицията си на защитник от световна класа. Головият удар за победата над Ливърпул през януари 2006, с гол в продължението, кара защитника да си спомни за головете които е свикнал да бележи като младеж.

Най-голямото преимущество на Рио остава неговото ръководене на защитата – умение което го е превърнало в солидна основа за Юнайтед и за Англия.

 
 
 
This website is in no way authorised by Manchester United PLC. © Copyright by mmaster 2005. All Rights Reserved.