РАЯН ГИГС
 

 

 

11. РАЯН ГИГС

 

Райън Гигс e играчът с най-много спечелени награди на Олд Трафорд-общо 17 на брой.Въпреки това уелсецът можеше и да не стъпи на Олд Трафорд ако не беше Сър Алекс Фъргюсън.

Роденият в Кардиф Гигс посещава школата на Манчестър Сити в детските си години, но Алекс Фъргюсън го посещава в дома му на 14тият му рожден ден и му предлага да играе в Юнайтед като Гигс веднага приема.

Райън подписва първия си професионален договор с Манчестър Юнайтед през Ноември 1990г. и прави дебюта си срещу Евъртън на 2 Март 1991 като резерва на Денис Ъруин.

Следващият сезон Гигс прави първият си мач като титуляр в лигата като отбелязва и първия си гол срещу Манчестър Сити.

Контузия на Лий Шарп позволява на Гигс да спечели титулярно място в отбора на "червените дяволи" в началото на сезон 1991/1992, което той запазва благодарение на страхотният си дрибъл.

Гигс печели първия си трофей през Април 1992 с победата на Юнайтед над Нотингам на финала за купата на лигата.През следващият сезон Райън печели и първия си шампионски медал от общо 8 спечелени с отбора от Манчестър.

Впечатляващата колекция от трофеи на уелсеца се допълва от 1 купа на Европа, 1 супер купа на Европа ,1 между-континентална титла и 4 купи на Англия.През Април 1999 в преиграването на 1/2 финала за купата на Англия срещу Арсенал Гигс прави незабравим рейд през цялата защита на артилеристите и бележи страхотен гол, нещо, с което ще запомни турнира за купата на Англия.

Райън отбелязва 10 години на Олд Трафорд с мача срещу Селтик през сезон 2001/2002.Година по-късно бележи и гол номер 100 в равенството срещу Челси 2-2 на Стамфорд Бридж.С победата над Ливърпул с 2-1 през Септември 2004 Гигс ознаменува своя мач номер 600 за Юнайтед като става едва третият играч постигнал толкова мачове в кариерата си за "червените дяволи".

Въпреки, че Алекс Фъргюсън използва по-рядко уелсеца в днешно време, важността на Гигс за състава е все още очевидна.Партньорството му с О'Шеа в средата на терена през сезон 2005/2006 е от важно значение за спечелването на второто място.

Настоящият му договор изтича през Юли 2008 като дава възможност на Гигс да премине котата 700 мача за Юнайтед през сезон 2006/2007 и да достигне величия като Фолкс и Чарлтън.

 
 
 
This website is in no way authorised by Manchester United PLC. © Copyright by mmaster 2005. All Rights Reserved.